tools4yourtalent blogs

Ontslag op 50+? Een persoonlijk verhaal over een nieuw begin

Na 25 jaar bij dezelfde multinational (in verschillende functies) te werken, kwam er in het bedrijf een reorganisatie. Twee dagen voor mijn 50ste, kreeg ik de boodschap dat ik niet meer paste binnen de organisatie. Na een gesprek van 2 minuten stond ik terug buiten. Van een verjaardagsgeschenk gesproken! Dat geeft je een raar gevoel, dat hoef ik niet te vertellen. De helft van mijn leven had ik daar gewerkt, mijn persoonlijke vaardigheden ontwikkeld, fijne relaties opgebouwd en bijgedragen aan mooie bedrijfsresultaten.

Daar sta je dan. Met een blanco professionele toekomst in het vooruitzicht… Ik geloof echter sterk in ‘everything happens for a reason’. Maar op zo’n moment is dat niet altijd duidelijk. Dat is het addertje onder het gras. Ik deel graag met jou welke inzichten, stappen en acties mij geholpen hebben. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, en ik hoop dat je ze nooit nodig hebt. Is dat helaas wel het geval? Pik er dan die elementen uit waar je iets bij voelt en/of bezorg deze tips aan iemand in deze situatie.

1. Model van Kübler – Ross uit 1969

In de periode na het ontslag voel je je alsof je in een emotionele achtbaan zit. Het model van Elisabeth Kübler – Ross gaf mij houvast. Zij beschrijft de stadia in een rouwproces. En dat is een ontslag zeker. Je krijgt dus te maken met ongeloof, boosheid, verdriet en apathie en uiteindelijk echte aanvaarding. Oef! Iedereen maakt dit mee, op een ander ritme en soms zelfs in een andere volgorde. Want zo’n proces is niet louter lineair. Al je gevoelens zijn ok en je mag je tijd nemen om er mee om te gaan!

2.Ontspan. Geniet!

Geef jezelf de tijd om te ‘helen’, te verwerken, te aanvaarden. Klinkt dit raar? Vanuit rust en ontspanning kom je terug bij jezelf, bij je diepste kern en je zal weten wat je precies wil (of niet meer wil) in de toekomst die nu voor je ligt. Het voelt aan als een lege ruimte, maar jij kan die straks ‘zelf’ invullen.

Ikzelf heb even tijd genomen om mijn huis op te ruimen (opgeruimd huis, opgeruimd hoofd) en vaak af te spreken met vriendinnen om lekker bij te kletsen. Ik maakte ook tijd om opleidingen te volgen over zaken die ik altijd interessant vond, maar waarvoor ik nooit tijd had. Naast het feit dat je iets nieuw leert, verrijkt het je als persoon. Het ontspant je geest en je leert weer nieuwe mensen kennen. Doe dit alleen, zonder vriend of vriendin, en ervaar hoe dit voelt om zo weer in contact te komen met wie je bent. Pure ‘me-time’!

3. Geloof in jezelf

Blijf in jezelf geloven. Kijk naar wat er goed ging. Iedereen heeft waardevolle competenties én heeft een unieke mix skills en vaardigheden. Giet hierover het sausje van je persoonlijkheid…. en je bent een ‘personal brand’. Soms ‘pas’ je gewoon niet meer op je werkplek. Pijnlijk, maar alles is altijd in beweging en groei. Jijzelf, maar ook organisaties. Is het niet zo duidelijk wie je nu echt bent en wat je wil? Bij je zoektocht naar je competenties en je persoonlijkheid kan loopbaancoaching helpen.

4. Je ideale werkdag als realiteit!

Neem even rustig de tijd en beschrijf je ideale werkdag. Hoe begint je dag? Waar ben je? Wat doe je precies? In welke omgeving werk je? Wat zie je? Wie is er bij je?

Je mag helemaal wegdromen bij je werksituatie.

Ik deed dit, eerlijk gezegd half lachend. Het was een opdracht van mijn coach tijdens mijn outplacementtraject. Ik dacht ‘ik laat lekker mijn fantasie de vrije loop’. Twee jaar erna vond ik toevallig mijn verhaal terug. Echt waar, het beschrijft helemaal wat ik nu doe! Ik werk nu als zelfstandige en heb thuis mijn eigen coach- en werkruimte en geef workshops in bedrijven. Mooi, toch ? Of: hoe een deur die dicht gaat, een andere kan openen…

Ik wens je een mooie dag!

Contacteer mij